Agermanament amb Alairac

L’agermanament de ciutats és un concepte pel qual dues o més ciutats de diferents països, regions o zones geogràfiques s’emparellen per fomentar el contacte humà i els enllaços culturals de la seua ciutadania i intercanviar experiències i vivències. Des del principi els agermanaments han estat recolzats des de la Unió Europea mitjançant programes com “Europa amb els ciutadans”, que inclou una acció concreta per a agermanaments de ciutats, destinada a activitats que impliquen o promouen intercanvis directes entre ciutadans europeus a través de la seua participació en agermanaments de ciutats i fomenten la creació de xarxes i la cooperació entre ciutats agermanades. Amb esta idea l’Ajuntament de Betxí ha impulsat l’agermanament amb la ciutat d’Alairac, després que des d’esta població es manifestara la ferma voluntat d’agermanar-se amb el nostre poble.

Alairac, França
Alairac, França
Escut d’Aliarac, França

Alairac és un municipi o comuna ubicat en el departament d’Aude, molt prop de la monumental ciutat de Carcassona, en la regió de Llenguadoc-Rosselló, és a dir, en el territori que històrica i culturament es coneix com a Occitània. És una localitat, fundada al voltant de l’any 1000 (les primèries referències documentals daten de l’any 1063), de forma circular, conegudes com a “circulade”, i es tracta d’una trama urbana tradicional constituïda per carrers en forma de cercles concèntrics i amb un castell o una església fortificada en el centre, com seria este el cas d’Alairac.

En l’actualitat compta amb uns 1300 habitants i la seua principal producció són els vins de Malepère, molt apreciats. Els seus principals monuments són el bulevard circular anomenat carrer de Saint-Germain, que és el cor de la vila, el monument als fills de d’Alairac morts en les guerres lliurades per França al llarg del segle XX, l’església parroquial del Saint Germain (s. XIV) amb la seua torre octogonal del segle XIII, diverses creus devocionals del segle XVII i el pas del camí de sant Jaume.

Enric Sorribes Roig.