Un betxinenc, alcalde en Catalunya

bautista ventura

Per Enric Sorribes Roig
Arxiu-Biblioteca Municipal “Manuel Ferrandis Irles” de Betxí

Si bé actualment Betxí és una població d’atracció per a persones d’altres llocs que venen ací en busca de millors condicions laborals, han hagut moments al llarg d ela història en què el nostre poble va ser un focus d’emigració, de persones que marxaven a la cerca d’una vida millor. Aquesta tendència es va incrementar com a conseqüència de la crisi de 1917-1918, amb especial incidència en les comarques tarongeres, com ara la Plana. No sabem si va ser esta la raó que va dur la família d’un betxinenc, Bautista Ventura Torres, a anar-se’n a treballar a Catalunya, concretament al municipi de Santa Maria de Martorelles, en la comarca del vallès Oriental.

Bautista Ventura Torres va nàixer a Betxí en 1895, i de ben jove va marxar a Catalunya, on va treballar com a pagès i com a picapedrer. Es va establir en la localitat de Santa Maria de Martorelles, quan aquesta encara depenia administrativament del municipi de Martorelles, ja que  allà hi vivia la seua germana. El seu prtimer treball va ser el de picapedrer, i posteriorment de carreter, sobretot pels volts de 1929, traslladant llambordes per a l’Exposició Internacional de Barcelona. Posteriorment, treballà de mosso a l’hostal de can Calet, lloc de proveïment dels carreters de la contornada. Es va casar amb Maria Torrents i Milà, filla de can Mascara de Santa Maria. Aquest matrimoni li va permetre treballar de pagès per compte propi en les terres de la família.

Segurament els seus treballs van anar creant-li consciència de classe, i va arribar a ser president del Sindicat de Pagesos de Santa Maria de Martorelles. Aquesta població es va segregar en 1927 de Martorelles, i en aquell temps tenia uns 350 habitants (segons el Cens de 1940, en acabar la guerra comptava amb 381 habitants). Bautsita Ventura va ser alcalde del seu poble adoptiu durant vint dies, des del 20 d’agost fins al 10 de setembre de 1937, segurament de manera interina o transitòria. Va substituir a Feliu Coll i Xiol, també picapedrer i membre d’Esquerra Republicana de Catalunya, qui va deixar el càrrec a requeriment de la seua esposa, pel conflicte amb els estiuejants que amb l’esclat de la guerra no havien tornat a Barcelona i s’havien quedat sense racionament, perquè no estaven empadronats al poble. A Bautista Ventura el va substitur Jaume Bru. Durant el seu mandat, bautista hagué de gestionar principalment dos assumptes: el racionament del menjar i l’allotjament dels refugiats.

Va morir en Mollet del Vallès en 1981.